Evaluarea nationala

Simulare

Modele subiecte

Subiecte si bareme

Bacalaureat

Sinteze

Simulare

Modele subiecte

Subiecte si bareme

Admitere Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB)

Modele subiecte

Subiecte si bareme

Admitere Universitatea Bucuresti (UB)

Subiecte si bareme

Impartaseste cu Social Media

Einstein

Istoria matematicii

Ptolemeu

Ptolemeu ( n. circa 87 d.Hr.— d. circa 165 d.Hr.) a fost un astronom, matematician și geograf grec din epoca elenistica.

Ptolemeu a scris în limba greaca Mathematike Syntaxis (Tratat de matematică), iar mai tarziu opera sa fundamentală Megiste Syntaxis (Marele tratat), care a fost la inceput transmis posteritatii prin intermediul unei traduceri în limba araba.

Acest tratat cuprindea, pe langă un catalog al stelelor cunoscute, o expunere amanuntita a reprezentarii geocentrice a universului.

In domeniul matematicii, Ptolemeu a contribuit la dezvoltarea trigonometriei, ceea ce i-a permis construirea unor astrolabi (instrumente astronomo-geodezice) și a ceasurilor solare.

 

Trigonometrie - clasa IX


Trigonometria este o ramura a matematicii  care studiaza proprietatile unghiurilor si triunghiurilor. De ce este importanta? Pentru ca este folosita in masurarea precisa a distantelor in special in astronomie (distantele intre diverse stele), geografie (distantele intre reperele terestre), sistemele de satelit de navigatie(maritima, aviatie sau spatiul extraterestru). Alte domenii care utilizează trigonometria sunt:muzica, acustica, optica, statistica, biologia, chimia, oceanografia, ingineria si multe altele. 

Alege mai jos tema care te intereseaza iar pentru contact aici. Nu uita respectarea algoritmului:fixare, exersare, aprofundare, excelenta si performanta!


Notiuni si rezultate suplimentare

Functii trigonometrice in triunghiul dreptunghic

Elemente de trigonometrie

Cercul trigonometric, definirea funcţiilor trigonometrice: sin,cos :[0;2π ]→[−1;1], tg :[0; π] \ {π/2}→R,

ctg : (0;π )→R.
Definirea funcţiilor trigonometrice:sin :R→[−1,1], cos :R→[−1,1], tg :R\{π/2+kπ|k∈Z} →R, ctg:R\{kπ|k∈Z} →R.

Reducerea la primul cadran; formule trigonometrice: sin (a + b), sin(a − b), cos (a + b), cos (a − b), sin 2a, cos2a , sin a + sin b, sin a − sin b, cos a + cosb, cosa − cosb (transformarea sumei în produs).

Aplicaţii ale trigonometriei şi ale produsului scalar a doi vectori în geometria plană

Produsul scalar a doi vectori: definiţie, proprietăţi. Aplicaţii: teorema cosinusului, condiţii de perpendicularitate,  rezolvarea triunghiului dreptunghic.

Aplicatii vectoriale şi trigonometrice in geometrie: teorema sinusurilor, rezolvarea triunghiurilor oarecare.

Calcularea razei cercului înscris şi a razei cercului circumscris în triunghi, calcularea lungimilor unor segmente  importante din triunghi, calcul de arii.


Dictionar bilingv de termeni matematici


grad s. unitate de măsură a unghiurilor, reprezentând a 360-a parte dintr-un cerc.

degree n. a measure of angle equal to one 360th part of the angle traced out by one full revolution of a line segment around one of its endpoints.